Rocky Road

Dan presenteer ik je Rocky Road; een supermakkelijke lekkernij, waarbij je eigenlijk gewoon de ingrediรซnten bij elkaar doet, laat afkoelen en in stukken hakt. Hop, op een mooi taartplateau en je hebt een lekker hapje voor bij de high tea, desserttafel, sweet table of gewoon op een zondagmiddag! Ook leuk om te maken met je kinderen (want snel klaar) รณf tijdens een kinderfeestje. Doe dit dan aan het begin, dan kan de Rocky Road tijdens het feestje in de koelkast opstijven. Hak het dan tegen het eind van het feest in stukken en verdeel over de gasten. Geef het mee in bakpapier met een lintje eromheen. Ik heb dat overigens ook wel eens gedaan met mijn kersttraktaties (ik heb een eigen kersttraditie, daar schrijf ik nog wel eens over); ingepakt met een mooi kerstlint en uitgedeeld!

Rocky Road

In ieder geval, Rocky Road. Of het nu uit Amerika komt of uit Australiรซ, daar kom ik niet helemaal achter. Het doet zelfs wel een beetje denken aan de Nederlandse arretjescake, maar voor zover ik weet zit daar in het oorspronkelijke recept van heel heel vroeger zelfs nog een rauw ei in. En hier komen geen (rauwe) eieren aan te pas! Sterker nog, er hoeft niets gebakken te worden, alleen een en ander gesmolten.

* 300 gram pure chocolade

* 125 gram roomboter (ongezouten)

* 2 eetlepels honing

* 100 gram biscuitjes (in stukjes, kan in de keukenmachine maar ook in een schone theedoek en er lekker op los slaan met een deegroller!)

* 50 gram gehakte noten (ik gebruikte een ongezouten notenmix met o.a. amandelen, paranoten, hazelnoten – gezouten kan overigens ook prima, maar dit was wat ik voorhanden had)

* 50 gram mini marshmallows

* 75 gram M&M’s (ik heb de crispy M&M’s gebruikt)

Verdere benodigdheden; bakvorm bekleed met bakpapier (20x20cm), steelpannetje, water en (glazen) kom

Met de vulling van de rocky road kun je echt alle kanten uit. Ik gebruik in ieder geval graag mini marshmallows (maar als je geen mini kunt vinden, kun je ook grote nemen en die in stukjes knippen (is makkelijker dan snijden)) en natuurlijk biscuitjes. Ik neem eigenlijk altijd de meest simpele theebiscuitjes die je kunt vinden. Maar de gesuikerde kokosbiscuitjes zijn ook lekker! 

De (mini) marshmallows horen er wel echt in, en wat noten en simpele koekjes. Maar je kunt ook kokossnippers, gedroogd fruit (cranberries bijvoorbeeld), meringue, gepofte rijst, Twix of Milky Way in stukjes, of fudge gebruiken, de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Met Sinterklaas gebruik je kruidnootjes of speculaas (en top af met schuimpjes), met Pasen versier je de bovenkant met paaseitjes! En maak je deze Rocky Road als traktatie voor je kraamvisite of voor een babyshower, strooi er dan wat roze of blauwe muisjes overheen!

De verhouding is ongeveer 300 gr chocolade met 250-300 vulling.

Smelt de chocolade. Ik geef de voorkeur aan au bain-marie, niet in de magnetron. Voeg daarna de boter en honing toe en meng tot een mooi glad geheel.

Voeg de vullingen toe, maar houd ook een beetje achter om op de bovenkant te strooien. Ik voeg per soort toe en zorg dat grotere vullingen in stukjes gebroken / gesneden zijn. 

Neem de beklede bakvorm en giet daar het mengsel in, en zorg dat het overal ongeveer even dik is. Bestrooi de bovenkant met de vullingen die je achtergehouden hebt. Druk het desnoods een klein beetje aan.

Zet het in de koeling, toch wel minstens een uur of 2. Wanneer je het daarna wilt snijden, haal het uit de bakvorm en laat het even op kamertemperatuur komen. Anders is het te hard en zal het breken (alhoewel onregelmatige stukken ook wel z’n charme hebben!). Je kunt dit nog enkele dagen in de koelkast bewaren. Enjoy!

Rocky Road


Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *